luni, 30 ianuarie 2012

O enciclopedie a românismului?



Da. Sau o încercare, cel puțin…

O carte frumos legată, având coperte atractive, ce conține numele unor personalități românești, reunind și nume cunoscute din spațiul prutonistrean (fiind, totuși, altceva decât excelentul studiu al lui Gheorghe Ghimpu Conștiința națională a românilor basarabeni). Este vorba despre Enciclopedia identității românești. Personalități (Editura Litera, Chișinău, 2011), semnată de istoricul literar Ecaterina Țarălungă.



Aș fi ipocrită, dacă n-aș menționa, cu acest prilej, și mândria mea pentru contribuția unor persoane dragi mie la această salutabilă încercare de a defini românismul printr-o lucrare enciclopedică.



P.S. De notat că noua apariție editorială conține și nume pe care unii nu le-ar fi inclus în cercul personalităților românești. Și invers, unele nume care ar fi fost potrivite în acest context lipsesc. Dincolo de aceste aspecte discutabile (lucru natural, inerent în asemenea cazuri) este, fără îndoială, un eveniment cultural important și o contribuție bibliografică demnă de toată atenția.

Sursa aici.

2 comentarii: